Egyetemi bepillantóA Future Generation Europe elnevezésű szervezet célkitűzése támogatni a 16 és 25 közötti fiatalok művelődését. Egyedülálló projektjeik célja tájékoztatni a fiatalokat az egyetemek és főiskolák nyújtotta lehetőségekről, a tudásra vágyó fiatalokat segíteni abban, hogy előbbre tudjanak lépni a professzionális fejlődés és növekedés terén.
A Future Generation Europe legsikeresebb projektjei közé tartozik a Mini-Erasmus, mely 2014-től lehetővé teszi a középiskolásoknak, hogy négy napon keresztül aktív részesei lehessenek az adott egyetem mindennapi életének, így ismerve meg leendő tanáraikat és évfolyamtársaikat.
A dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola négy diákja kapott a lehetőségen. Csepy Dominik, Fogas Gergely és Máťaš Marek a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karára, míg Huszárik Dávid a szintén pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Informatikai és Információtechnikai Karára jelentkezett be. Legnagyobb örömünkre mind a négy diákunkat kiválasztották.
A nagy kaland 2019. november 17-én kezdődött. A négy nap folyamám a tutorok, akik az adott egyetem diákjai voltak, minden rendezvényre, workshopra és előadásra elkísérték a diákokat. Körbevezették őket, hogy minél jobban beleélhessék magukat a főiskolások mindennapjaiba. A célirányos előadások különböző területeket érintettek: programozás, számítógépes grafika, számítógépes játékok készítése, számítógépes és adatbázis rendszerek, virtuális valóság, alkalmazott matematika és robotika. Meglátogatták a szlovák űrtevékenységgel foglalkozó szervezetet (Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity), a Szlovák Műszaki Egyetem rendkívüli felszereltségű nanotechnikával foglakozó high-tech laboratóriumát (Slovenské high-tech laboratórium) és a nemzeti robotikai központját (Národné centrum robotiky). Diákjainknak lehetőségük nyílt arra is, hogy találkozzanak azokkal a szervezetekkel, vállalatokkal, melyektől információhoz jutottak a munkaerőpiac elvárásairól.
Reméljük, hogy ez a pozitív tapasztalat hozzájárul ahhoz, hogy két év múlva a választott egyetem sikeres tanulóivá válnak. Nem utolsó sorban köszönetet szeretnék mondani a diákok nevében az iskola vezetésének és a szülőknek azért, mivel lehetőséget adtak a diákoknak/ gyermekeiknek arra, hogy nyitottabbak legyenek a világra, s nem utolsó sorban tudatosítsák, a lehetőségek száma végtelen.

Magyarics Mónika, a III.D osztályfőnöke, informatikatanár« vissza

     
   


     

Ma Örs, Stella névnapja van
2020.Jul.14.

E-Learning System

  » Figyelem, változás!
  » Regisztráció